Amanat Penulis:

Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ adalah hak cipta terpelihara.. Sebarang copy paste tanpa keizinan penulis adalah dilarang sama sekali dan termaktub dalam Akta Hak Cipta Terpelihara.. Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ini adalah luahan hati serta omongan penulis sahaja..Kalau bosan, jangan baca.. Apapun, terima kasih kerana sudi menjengah ke blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ni.. Syukran jazilan wa marhaban bikum...

Dates To Remember!

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, August 14, 2012

Atas Permintaan Ramai.. Ececece...

Salam..

Hehe..atas permintaan ramai, semalam sy wat biskut dahlia utk kali yg kedua...

tadaa...

di sebabkan dalam hati ada taman, makan biskut dahlia kita kaler ala2 merah gitu.. haha.. bkn ala2 merah..memang merah pun..

saksikanlahhh...

ni la biskut dahlia dalam hati ada taman kiter..nampak sedap x? hehe



ni plak yg versi original..hehe..



to spupu tsayang, zharfan shah..

k.wani da wat da biskut dahlia ni utk zharfan.. nti kwani kasi kat zharfan sket..nk bg banyak2 xleh la..sbb nanti kwani nak kasi kat org lain jugak.. heheehehehe...


misi ari ni,
nak wat sekut cornflakes madu dan jugak biskut suji.. chaiyok2!! gambatei!!

p/s:
saya sertakan skali lagi resepi biskut dahlia dalam hati ada taman ni..hehe.. siyes cakap, best! sy amik resepi ni dr Cik Mat Gebu..creadit to him! hihi..

BISKUT DAHLIA:


BAHAN-BAHANNYA :
300 g mentega
160 g gula aising (saya guna 150g..hehe..)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA

- Putar mentega dan gula aising hingga bersatu (jangan sampai kembang), masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga sebati.

- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.

- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri.

- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 25 minit. Bergantung pada ketebalan biskut. Bakar hingga kuning keemasan.

- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara


 selamat mencuba!!








4 comments:

Mama Zharfan said...

zharfan ckp macih heheh :) :)

~L.o.L.i.P.o.P~ said...

hihi.. sama2.. ;)

Unknown said...

nak ckit boleh...nampak mcm sedap. Selamat hari raya

~L.o.L.i.P.o.P~ said...

hehe..sedap2..

slamat hari raya jugak.. :)


Related Posts with Thumbnails