Amanat Penulis:

Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ adalah hak cipta terpelihara.. Sebarang copy paste tanpa keizinan penulis adalah dilarang sama sekali dan termaktub dalam Akta Hak Cipta Terpelihara.. Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ini adalah luahan hati serta omongan penulis sahaja..Kalau bosan, jangan baca.. Apapun, terima kasih kerana sudi menjengah ke blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ni.. Syukran jazilan wa marhaban bikum...

Dates To Remember!

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, August 19, 2011

Resepi Biskut Raya: Biskut Saranghae.. ^__^


Salam..

Hehe..Aura2 raya makin terasa suda..Radio asyik duk pasang lagu raya ye..bukan stakat radio je, laptop ni pun sama..2x5 je..isk.. T__T

Kali ni saya nak share resepi biskut saya yang pertama..hehe..Nama biskut ni, BISKUT SARANGHAE..biskut ni saya wat sendiri aaa...kalo cari kat blog2 resepi atau website2 resepi, kompem xkan jumpa punya..keh3..nama glemer biskut ni, biskut sarang semut la..geli ngat ah bunyi sarang semut..tu yg saya tukar jadi saranghae..saranghae chup2...opssss... terlebey sudaa...

Sape yang nak wat sekut ni, silakan lah..resepi ni lain dari yang lain..xsama macam yg ada dalam internet..dan biskut ni sangat sedap, hookaayyy...ni 2nd time saya buat sekut ni..1st time dulu, sy xde penyagat nak sagat sekut ni..last2, sy guna penapis santan tu woo...punya la nak suh kuar jalur2 panjang camtu..abis jari jemari jadi sakit..lepas tu saya serik da..tobat xmo wat..tapi tu dulu..hehe..

Tahun 2011 ni, mentang2 la ada penyagat baru, tu yg eksaited nak wat..mana tak eksaited nyer, penyagat beli kat UK tu..muahahaha...bukan ulu klang, hokay..tp united kingdom (ececece..baru skali g da nak eksyen..hak tuihh utk diri sndiri)..jauh giler beli penyagat..padahal kat mall malaysia ade je jual..keh3..

Dah2..sebelum saya melalut lagi panjang, jom kita tengok resepi biskut ni yang cair dalam mulut slps dikunyah..keh3..Layanzzz...




Resepi: BISKUT SARANGHAE..
Anggaran: 60 - 80 biji


BAHAN A:

130 g tepung kastard
20 g  tepung jagung


BAHAN B:

30 g mentega
60 g gula kastor
1 biji telur
sedikit esen vanila
chocolate rice utk hiasan
papercup


Cara-cara:

1) Ayak bahan A..ketepikan..
2) Putar mentega dan gula sehingga kembang..
3) Masukkan telur dan esen vanilla..putar lagi dalam seminit dua..
4) Campurkan bahan A tadi..gaul sehingga jadi doh..
5) Bila dah jadi doh, leh amik penyagat dan sagat la dalam papercup..
6) Tabur chocolate rice sbg hiasan
7) Bakar dalam ketuhar suhu 180 celcius selama 15-20 minit.. (sebelum bakar tu, make sure oven kena panaskan dulu,k..)
8) Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara..

Tadaaa...siaappp...hehe...

Untuk peringatan;
- kalo doh tu nampak cam lembik sket, leh taruk dalam peti ais selama sejam..
- kalo still lagi lembik, masukkan tepung gandum sket..biar doh tu betul2 leh disagat..
- bleh kurangkan sedikit gula (anggaran dalam 40-50 g shj) sbb resepi ni sedikit manis,kot..hehe..
- doh mungkin akan nampak sikit tapi sbnrnya biskut yg dapat dihasilkan anggaran kasar dalam 70 -80 biji jgk bergantung banyak mana yg korang letak dalam papercup..

Okeh..da siap biskut pertama..rest dulu sehari..pastu baru nak wat sekut semula..hurm..next sekut nak wat ape plak ye..tolong pilih yg mana berkenan, bley? hehe..tq~ (biskut black beauty, biskut honey corn, biskut cornflakes, biskut tart rambutan, biskut suji, biskut gulung)..



Saranghaeyo...~



2 comments:

Hanim said...

Wahhh...dah siap sekut pertama. mcm best je....

~L.o.L.i.P.o.P~ said...

best..best..biskut yg cair di mulut..hihi


Related Posts with Thumbnails