Amanat Penulis:

Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ adalah hak cipta terpelihara.. Sebarang copy paste tanpa keizinan penulis adalah dilarang sama sekali dan termaktub dalam Akta Hak Cipta Terpelihara.. Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ini adalah luahan hati serta omongan penulis sahaja..Kalau bosan, jangan baca.. Apapun, terima kasih kerana sudi menjengah ke blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ni.. Syukran jazilan wa marhaban bikum...

Dates To Remember!

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, August 29, 2011

Ce Bace..Ce Bace...Bace laaa....

Salam..

Eh..Sedar x sedar, ari ni da last kita berpose..sedihnya..terpaksa tinggalkan ramadhan..sekejap je masa berlalu,kan..

Alhamdulillah..kek yang orang tempah selesai..Terima kasih buat semua customer.. ^__^

Buat teman-teman rakan blogger dan saudara mara yg sudi menjenguk kat blog yang tecit ni, terima kasih bebanyak..

Sape2 yang balik kampung tu, hati2 di jalan raya, ye.. Baju raya jangan plak tertinggal..hehe..InsyaAllah, malam ni saya akan balik ke kampung..oyehh...Moga selamat perjalanan kami..Doa2kanlah ek.. :)

Moga2 segala amalan kita diterima Allah..Moga kita berkesempatan lagi utk berjumpa dengan ramadhan yang akan datang, InsyaAllah..


Special utk korang semua!

xde ke orang nak kasi saya wit raya? saya budak2 lagi.. :'(
T__T

Wassalam..


Sunday, August 28, 2011

Seribu Kali Cinta..

[entry jiwang..jangan baca kalo xmo pose anda terbatal sbb muntah..hak3..]


Salam..

Malam ni, hurmm..layan jiwang sket..hehe..sambil tunggu kek2 masak, sambil tu jugak la duk termenung tengok suasana malam, tiba2 hati terasa rindu.. rindu chup2..



Dah la tengah merindu camtu, pastu duk layan lagu jiwang, bertambah2 rindu la jawabnya..Nak wat camne..ni la CJJ..bukan PJJ ye..kalo PJJ = pengajian jarak jauh.. kalo CJJ = cinta jarak jauh..hehe..tu la, masa ada dekat, masing2 sombong..tapi ok pe CJJ..jimat duit..xyah duk dating ke apa ke..leh kumpul duit utk wat kawen..ehhh.....ke situ lak dia...haishhh~ [pujuk diri sendiri..sob3..]

Best la plak layan lagu SERATUS KALI ni..masa mula2 dengar da suka ngan lagu ni..tapi makin lama dengar, makin bertambah best la plak..layan jiwang..syahdu je dengar..hurmm..



Lirik Lagu: 100 X (Seratus Kali) - AXL 


Seratus kali kau benci padaku
Seribu kali ku suka kepadamu
Seratus kali kau marah padaku
Seribu kali ku sabar sikapmu
Seratus kali kau sayang padaku
Seribu kali ku suka kepadamu
Seratus kali kau setia padaku
Seribu tahun kau ku tunggu
Akan ku pertahankan
Cinta ini 
Untukmu selamanya

Di hatiku biarpun beribu datang menggodaku
Takkan ku hiraukan
Percayalah kasih janjiku ini
Akan ku sunting dikau menjadi milikku
Bertakhta bahagia di mahligai indah
Seratus kali kau benci padaku
Seribu kali ku suka kepadamu
Seratus kali kau marah padaku
Seribu kali ku sabar sikapmu
Bagaikan rembulan menemani malam
Seumpama hadirmu diibaratkan
Menerangi hidupku
Yang dulu dalam kegelapan
Kau bawakan sinar penuh pengharapan
Dalam hidupku yang mengharapkan
Setulus kasihmu mengharumi taman cinta
Akan ku pertahankan
Cinta ini Untukmu selamanya
Di hatiku biarpun beribu datang menggodaku
Takkan ku hiraukan
Percayalah kasih janjiku ini
Akan ku sunting dikau menjadi milikku
Bertakhta bahagia di mahligai indah
Seratus kali kau benci padaku
Seribu kali ku suka kepadamu
Seratus kali kau marah padaku
Seribu kali ku sabar sikapmu
Seribu kali ku sabar sikapmu




Chup2, thanks for always be with me..








Friday, August 26, 2011

Resepi Biskut Raya: Biskut Cornflakes Madu ^__^



Salam..


Hehe..Ni last biskut raya saya untuk tahun 2011 ni..lepas ni saya tutup kedai dah la untuk biskut..Sebabnya saya nak bukak kedai utk kek plak..hihi..

Biskut ni, orang cakap memang paling mudah skali nak wat..memang pun paling mudah..tapi silap cara, bleh hangus tuuu... [mcm pengalaman sendiri je bunyik..hahahaha]

Biskut ni saya da wat bertahun-tahun lamanya..dan memang biasanya biskut ni la yg paling last sy wat sbbnya xmakan masa yang banyak pun..tu yg slalu bajet biskut ni yg last..biskut penutup bagi segala biskut..ngeh3..

Jom layan resepi biskut cornflakes madu ni.. ^__^



BISKUT CORNFLAKES MADU
Anggaran: 100 biji

BAHAN-BAHAN:
150 g mentega (saya xtimbang pun..bajet dalam 2-3 sudu makan penuh dan membukit..hehe)
1/2 cawan gula
4 sudu madu
200 g cornflakes
papercup
sedikit esen vanilla (sy terlupa nak letak..)

Untuk Hiasan: (not mandatory :D ) 
ceri merah cincang
ceri hijau cincang
badam cincang
gula manik




CARA-CARA:
1) Cairkan mentega dgn api yang perlahan.
2) Masukkan gula bila mentega dah cair..kacau atas daput dgn api perlahan. (kalo api besar, gula akan hangus)
3) Masukkan madu.. kacau sehingga likat..
4) Masukkan ceri merah, ceri hijau dan badam cincang..kacau lagi..kemudian tutup api..
5) masukkan cornflakes.. Kacau biar sekata..
6) Masukkan dalam papercup..kalo lambat2, cornflakes akan cpt beku dan melekat..tabur gula manik..
7) Panaskan dalam oven slama 10 -15 minit dgn api 150 - 160 celcius. jangan sampai hangit..
8) Sejukkan dan masuk dalam bekas kedap udara..hihi..tadaa....siappp...


Senang je kan? hehehe..mmg ah senang..tp masa mula2 wat tu, tlupa nak kecikkan api..abis hangus gula..second time buat baru sume ok..pastu masa membakar tu plak, yg dulang pertama ok lagi..masuk dulang kedua, sy tinggal dalam oven, lupa nak tenngok2 sbb duk kemas2 umah..sedar2 je, da kaler kuning kekokoan..hahaha..hampeh tul..mujur xsempat hangit.. (pujuk diri sendiri..keh3)

Ok lah..saya tutup kedai biskut ye..nanti ari sabtu ni, insyaAllah, sy bukak kedai kek plak..hehe..kena prepare barang utk kek yg customer order..Semoga berjalan dgn lancarlah ye..

SELAMAT MENCUBA!!!




Thursday, August 25, 2011

Resepi Biskut Raya: Biskut Suji Tak Berkristal.. ^__^

Salam..

hehehe...Ni biskut raya saya yang ke-5.. Biskut suji tak berkristal.. Nape x berkristal?? Sebab saya x golek biskut saya dalam gula kastor..manis ngat eh nak golek..sesetengah org dok suke manis2, kan..

Resepi biskut ni saya amik dalam buku.. Dalam buku, semestinya dia golek2 dalam gula, tapi sy xwat yg tu..huhu..Jom try..




BISKUT SUJI TAK BERKRISTAL
anggaran: 150 biji dan lebih..

BAHAN A:
300 g tepung gandum (saya letak 200g tepung gandum dan 100g tepung naik sendiri)
125 g tepung jagung


BAHAN B:
250 g minyak sapi
130 g gula aising (kalo korang nak golek biskut dalam gula, sy sarankan korang kurangkan gula ni)
50 g serbuk badam
sedikit garam
sedikit esen vanilla
pewarna merah, hijau, kuning
papercup
gula kastor utk hiasan

**ADDITIONAL OPTION: kalo korang guna sepenuhnya tepung gandum tu, sy sarankan korang letak sdikit baking powder dan sedikit soda..






CARA-CARA:
1) Campurkan bahan A dan ayak.. Ketepikan..
2) Pukul minyak sapi dan gula sampai sebati.. Masukkan sedikit esen vanilla, garam dan serbuk badam.. Kacau lagi..
3) Masukkan bahan A dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut..
4) Bahagikan kepada 3 bahagian dan letak warna setiap satu bahagian..
5) Rehatkan selama 20 minit atau lebih..
6) Ambil setiap satu bahagian sedikit demi sedikit dan bulatkan bersama.
7) Bakar dalam oven selama 20 -25 minit dgn suhu 160 celcius
8) Bila biskut da sejuk, baru golek dalam gula kastor dan simpan dalam bekas..


Tadaaaaaaa...siapp..hehehe..masa wat biskut ni, sy tlupa nak letak hiasan cam ceri ke, gula manik ke, coklat rice ke..xde la biskut sy nampak kosong sangat sbb xbersalut gula..tapi nak wat camne..den terlupo..layan je la..tp biskut ni mmg best lah..xmuak sangat bila makan..nyum3..sedappppp~

Ada satu jenis biskut je lagi sy nak wat..iaitu biskut cornflakes madu..Tu last biskut..saya xwat la biskut tart rambutan..sbbnya bekas sekut dah abis dan biskut2 ni pun dah banyak dan semestinya angin pus2 M da datang..hehehehehe...

Selamat Mencuba!! ^__^

Tuesday, August 23, 2011

Acuan Biskut Dahlia..



Salam..

Ada kawan tanya saya, camne ghupe acuan biskut dahlia tu sebab bila kita paipkan doh tu jadi bunge yang sangat comel.. (atau mungkin tuan yg buat biskut tu chomel, tu pasal biskut pun kena jadi chomel..ngeh3.. :p )

Ni la acuan biskut dahlia tu..kecik je benda alah ni..



Ada dua jenis sebenarnya ni..

1)

Yang ni versi kurus sket.. dia ada alat penekan..


saya kureng sket dgn acuan ni sbb bunge dia cam kaso je saya tgk..xde seni utk urat2 bunge (chewaahhh...hahahaha...)..

KIta tengok versi yang ke-2 lak..hehe..(macam ape ntah ade banyak2 versi camneh..keh3)

2)


Versi kedua lak, versi montok..Hahaaha...Acuan ni xde alat penekan yg disertakan skali sebabnya alat penekan yg digunakan adalah yg manual dan original punye..hehe..ape lagi, ibu jari kita la..



Saya suka acuan yg montok ni..sbbnya bunge dia yg cantik..tengok kat jalur2 bunge tu..ada seni la sket..belok2 camtu..keh3..dan jugak yg plg best, kita leh bajet sejauh mana kita nak ketebalan utk sekut kita tu sbb kita guna jari sndiri kan.. deria rasa di hujung jari tuuu... :D



Tapiiii.........................



Ada satu je problem kalo dengan acuan montok ni..hurmm...






Kalo la doh korang tu terlebey gandum ke, atau sedikit keras ke, maka siap sedia la ibu jari tangan tu..kompem punyer, abis je sume sekut2 tu korang paipkan, ibu jari korang pun da jadi macam daging panggang..merah dan sakit!! ^__^ ..

moralnya, try la wat resepi biskut dahlia dari cik mat gebu tu..memang best giler.. ni yang rasa nak wat satu adunan lagi ni..sedap layan sekut nim sambil tengok tv..hik3..


SELAMAT MENCUBA!!




Resepi Biskut Raya: Biskut Dahlia ^__^


Salam..


Alhamdulillah..Settle utk biskut raya yang ke-4.. Hehehe..Projek ari ni nak kuar cari tudung raya, shopping barang raya, pasang lampu liplap,pasang pelita, buat sekut raya dan macam2 lagi lah..Ish..ish..ish..dunia..dunia..yang mana yang akhirat lak?? T__T  [xkan nak gtau kot brp banyak da ngaji dan brp byk wat amalan2 lain,kan..xbaik menunjuk2..tp yg dunia2 tu aci x nak menunjuk2 cam ni? hak3]

Biskut kali ni saya wat BISKUT DAHLIA..resepi saya amik dari cik abe MAT GEBU.. biskut dia memang totally sedap.. marvelous..delicious..walllahhhhhhh~~ hahahaha..serius, sedappp...

Jom layan resepi dari MAT GEBU ye..



BISKUT DAHLIA
anggaran: 150 biji dan ke atas

BAHAN-BAHANNYA :-) 
300 g mentega
160 g gula aising (saya guna 150g..hehe..)
2 kuning telur 
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum* 
100 g tepung jagung* 
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan 



CARA MEMBUATNYA :-) 


- Putar mentega dan gula aising hingga bersatu (jangan sampai kembang), masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga sebati. 
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.
- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. 
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 25 minit. Bergantung pada ketebalan biskut. Bakar hingga kuning keemasan. 
- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara


p/s: ramai yang komplen biskut jadi mengembang..tapi asal mat gebu wat xmengembang pom? ke sbb dia guna butter yg mahal..sy lak cuma guna planta je? isk..saya punye biskut mengembang woo..iskk..kena gelak ngn chup2 lagi ni..kompem!! cuba tengok biskut yang sebelum dibakar dan selepas dibakar kat bawah ni..


Sebelum dibakar
selepas dibakar [OMG..OMG..mengembangnye sekutku ini..hihi]


p/ss: walaupun mengembang, tp jangan risau, biskut ni tersangat2 sedapppppp!! makan sutir, kompem nak makan 10 utir lagi..hehhee...




Selamat mencuba!!


~Lots of Love~ [sayang la plak nak makan sekut ni..hehe]





Acara Selingan: Unexpected Kad Raya_Received~~ Ngeh3...

Salam...

Hehehehe...Nak sengeh je dalam post ni.. Tetiba dapat kad raya..Dah lama xleh kad raya ooo..Bukan sbb taun ni baru dapat kad raya yang membuatkan saya tersengeh sepanjang hari..Tapi pengirimnya yang wat saya tersengeh..keh2..

Agak2 daripada siapa? jeng jeng jeng...

Kad raya biasa tapi bermakna..

Sapo nim?




Staff DRB-HICOM la yang kasi..ingatkan ade duit raya..tp xde la plak..isk..xpe2.nti nak claim termasuk yg taon lepas punyer.. :p

Thanks to that person~~ ^__^  *wink*wink*







Related Posts with Thumbnails