Amanat Penulis:

Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ adalah hak cipta terpelihara.. Sebarang copy paste tanpa keizinan penulis adalah dilarang sama sekali dan termaktub dalam Akta Hak Cipta Terpelihara.. Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ini adalah luahan hati serta omongan penulis sahaja..Kalau bosan, jangan baca.. Apapun, terima kasih kerana sudi menjengah ke blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ni.. Syukran jazilan wa marhaban bikum...

Dates To Remember!

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, September 4, 2011

Resepi: Kek Oren Moist

Salam..

hehe..hari raya lepas, saya ada wat 4 biji kek oren..lepas tu, tadi saya buat lagi sebijik kek oren..request dari umi saya sendiri..sbbnya ari tu dia xsempat nak makan kek oren tu..

Masa wat utk raya ari tu, kek tu macam xberapa manis sgt..manis sedang2 je..jadi, kalo korang nak manis sket, lebihkan sikit gula ye.. jom layan resepi kek oren versi cik lolipop..hihihi!!

Kek yang xsempat dipotong..Panas dari oven nim..
Nanti saya amik gambar lepas potong yer..~


KEK OREN MOIST
rujukan: saya sendiri punyer resepi daa~




BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
2 cwn tepung gandum
2 sudu tea baking powder
sedikit soda bikarbonat
1 cwn minyak jagung
1 biji limau sunkist tanpa biji
1 cwn gula (kalo nak maniskan sket, bleh letak 1 1/3 cwn gula)
sedikit esen vanilla
kalo ada esen oren, lagi baguss..


CARA-CARA:
1) Ayak tepung gandum bersama2 baking powder ngan soda bikarbonat.
2) Basuh limau, parut kulit limau tapi jangan sampai nampak yang bahagian kulit putih tu..nanti pahit..
3) Lepas parut limau, buang kulit yg putih tu, blend buah limau tu beserta sedikit air dan 1 cawan gula.
4) Pukul telur sehingga kembang..Masukkan esen vanila dan minyak..Pukul lagi..
5) Masukkan limau yang telah diblend tadi..kacau..masukkan esen oren kalo ada..kalo xde pun xpe..lepas tu masukkan kulit parutan limau tu dalam adunan..
6) Masukkan tepung dan kacau sehingga sebati..
7) Masukkan dalam loyang..sebelum tu sapu loyang dengan majerin dulu supaya senang kuar..
8) Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160-170 celcius selama 60 minit (bergantung kepada kepanasan oven)..Tapi sebelum bakar kek ni, kena panaskan dulu oven tu tau..
9) Bila da sejuk, kuarkan dari loyang..tadaaaaaa...siap!!


p/s: Kalo x sedap, saya xtauuu..hahahaha...kena tanya orang yg dah makan kek ni sedap ke x..ngeh3..sape lagi kalo bukan mak sedara saye..hoho..sile komen cik teh dan cik ngah..moga2 dpt feedback yg baik.. ^__^

Selamat Mencuba!!






0 comments:


Related Posts with Thumbnails