Amanat Penulis:

Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ adalah hak cipta terpelihara.. Sebarang copy paste tanpa keizinan penulis adalah dilarang sama sekali dan termaktub dalam Akta Hak Cipta Terpelihara.. Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ini adalah luahan hati serta omongan penulis sahaja..Kalau bosan, jangan baca.. Apapun, terima kasih kerana sudi menjengah ke blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ni.. Syukran jazilan wa marhaban bikum...

Dates To Remember!

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, August 26, 2011

Resepi Biskut Raya: Biskut Cornflakes Madu ^__^



Salam..


Hehe..Ni last biskut raya saya untuk tahun 2011 ni..lepas ni saya tutup kedai dah la untuk biskut..Sebabnya saya nak bukak kedai utk kek plak..hihi..

Biskut ni, orang cakap memang paling mudah skali nak wat..memang pun paling mudah..tapi silap cara, bleh hangus tuuu... [mcm pengalaman sendiri je bunyik..hahahaha]

Biskut ni saya da wat bertahun-tahun lamanya..dan memang biasanya biskut ni la yg paling last sy wat sbbnya xmakan masa yang banyak pun..tu yg slalu bajet biskut ni yg last..biskut penutup bagi segala biskut..ngeh3..

Jom layan resepi biskut cornflakes madu ni.. ^__^



BISKUT CORNFLAKES MADU
Anggaran: 100 biji

BAHAN-BAHAN:
150 g mentega (saya xtimbang pun..bajet dalam 2-3 sudu makan penuh dan membukit..hehe)
1/2 cawan gula
4 sudu madu
200 g cornflakes
papercup
sedikit esen vanilla (sy terlupa nak letak..)

Untuk Hiasan: (not mandatory :D ) 
ceri merah cincang
ceri hijau cincang
badam cincang
gula manik




CARA-CARA:
1) Cairkan mentega dgn api yang perlahan.
2) Masukkan gula bila mentega dah cair..kacau atas daput dgn api perlahan. (kalo api besar, gula akan hangus)
3) Masukkan madu.. kacau sehingga likat..
4) Masukkan ceri merah, ceri hijau dan badam cincang..kacau lagi..kemudian tutup api..
5) masukkan cornflakes.. Kacau biar sekata..
6) Masukkan dalam papercup..kalo lambat2, cornflakes akan cpt beku dan melekat..tabur gula manik..
7) Panaskan dalam oven slama 10 -15 minit dgn api 150 - 160 celcius. jangan sampai hangit..
8) Sejukkan dan masuk dalam bekas kedap udara..hihi..tadaa....siappp...


Senang je kan? hehehe..mmg ah senang..tp masa mula2 wat tu, tlupa nak kecikkan api..abis hangus gula..second time buat baru sume ok..pastu masa membakar tu plak, yg dulang pertama ok lagi..masuk dulang kedua, sy tinggal dalam oven, lupa nak tenngok2 sbb duk kemas2 umah..sedar2 je, da kaler kuning kekokoan..hahaha..hampeh tul..mujur xsempat hangit.. (pujuk diri sendiri..keh3)

Ok lah..saya tutup kedai biskut ye..nanti ari sabtu ni, insyaAllah, sy bukak kedai kek plak..hehe..kena prepare barang utk kek yg customer order..Semoga berjalan dgn lancarlah ye..

SELAMAT MENCUBA!!!




4 comments:

Mama Zharfan said...

cornflakes madu tu fav cikngah, tlg bwk balik pdg akla cikit yer heheheh

mizzPEWNSES said...

cool blog...cute n menarik laa...ajar sy wat leh x? heheheheh...

mizzPEWNSES said...

cool blog...cute n menarik laa...ajar sy wat leh x? heheheheh...

Anonymous said...

Best nyee!!


Related Posts with Thumbnails