Salam..
hehehe...Ni biskut raya saya yang ke-5.. Biskut suji tak berkristal.. Nape x berkristal?? Sebab saya x golek biskut saya dalam gula kastor..manis ngat eh nak golek..sesetengah org dok suke manis2, kan..
Resepi biskut ni saya amik dalam buku.. Dalam buku, semestinya dia golek2 dalam gula, tapi sy xwat yg tu..huhu..Jom try..
BISKUT SUJI TAK BERKRISTAL
anggaran: 150 biji dan lebih..
BAHAN A:
300 g tepung gandum (saya letak 200g tepung gandum dan 100g tepung naik sendiri)
125 g tepung jagung
BAHAN B:
250 g minyak sapi
130 g gula aising (kalo korang nak golek biskut dalam gula, sy sarankan korang kurangkan gula ni)
50 g serbuk badam
sedikit garam
sedikit esen vanilla
pewarna merah, hijau, kuning
papercup
gula kastor utk hiasan
**ADDITIONAL OPTION: kalo korang guna sepenuhnya tepung gandum tu, sy sarankan korang letak sdikit baking powder dan sedikit soda..
CARA-CARA:
1) Campurkan bahan A dan ayak.. Ketepikan..
2) Pukul minyak sapi dan gula sampai sebati.. Masukkan sedikit esen vanilla, garam dan serbuk badam.. Kacau lagi..
3) Masukkan bahan A dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut..
4) Bahagikan kepada 3 bahagian dan letak warna setiap satu bahagian..
5) Rehatkan selama 20 minit atau lebih..
6) Ambil setiap satu bahagian sedikit demi sedikit dan bulatkan bersama.
7) Bakar dalam oven selama 20 -25 minit dgn suhu 160 celcius
8) Bila biskut da sejuk, baru golek dalam gula kastor dan simpan dalam bekas..
Tadaaaaaaa...siapp..hehehe..masa wat biskut ni, sy tlupa nak letak hiasan cam ceri ke, gula manik ke, coklat rice ke..xde la biskut sy nampak kosong sangat sbb xbersalut gula..tapi nak wat camne..den terlupo..layan je la..tp biskut ni mmg best lah..xmuak sangat bila makan..nyum3..sedappppp~
Ada satu jenis biskut je lagi sy nak wat..iaitu biskut cornflakes madu..Tu last biskut..saya xwat la biskut tart rambutan..sbbnya bekas sekut dah abis dan biskut2 ni pun dah banyak dan semestinya angin pus2 M da datang..hehehehehe...
Selamat Mencuba!! ^__^
0 comments:
Post a Comment