Salam..
Ada kawan tanya saya, camne ghupe acuan biskut dahlia tu sebab bila kita paipkan doh tu jadi bunge yang sangat comel.. (atau mungkin tuan yg buat biskut tu chomel, tu pasal biskut pun kena jadi chomel..ngeh3.. :p )
Ni la acuan biskut dahlia tu..kecik je benda alah ni..
Ada dua jenis sebenarnya ni..
1)
Yang ni versi kurus sket.. dia ada alat penekan..
saya kureng sket dgn acuan ni sbb bunge dia cam kaso je saya tgk..xde seni utk urat2 bunge (chewaahhh...hahahaha...)..
KIta tengok versi yang ke-2 lak..hehe..(macam ape ntah ade banyak2 versi camneh..keh3)
2)
Versi kedua lak, versi montok..Hahaaha...Acuan ni xde alat penekan yg disertakan skali sebabnya alat penekan yg digunakan adalah yg manual dan original punye..hehe..ape lagi, ibu jari kita la..
Saya suka acuan yg montok ni..sbbnya bunge dia yg cantik..tengok kat jalur2 bunge tu..ada seni la sket..belok2 camtu..keh3..dan jugak yg plg best, kita leh bajet sejauh mana kita nak ketebalan utk sekut kita tu sbb kita guna jari sndiri kan.. deria rasa di hujung jari tuuu... :D
Tapiiii.........................
Ada satu je problem kalo dengan acuan montok ni..hurmm...
Kalo la doh korang tu terlebey gandum ke, atau sedikit keras ke, maka siap sedia la ibu jari tangan tu..kompem punyer, abis je sume sekut2 tu korang paipkan, ibu jari korang pun da jadi macam daging panggang..merah dan sakit!! ^__^ ..
moralnya, try la wat resepi biskut dahlia dari cik mat gebu tu..memang best giler.. ni yang rasa nak wat satu adunan lagi ni..sedap layan sekut nim sambil tengok tv..hik3..
SELAMAT MENCUBA!!
0 comments:
Post a Comment