Amanat Penulis:

Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ adalah hak cipta terpelihara.. Sebarang copy paste tanpa keizinan penulis adalah dilarang sama sekali dan termaktub dalam Akta Hak Cipta Terpelihara.. Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ini adalah luahan hati serta omongan penulis sahaja..Kalau bosan, jangan baca.. Apapun, terima kasih kerana sudi menjengah ke blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ni.. Syukran jazilan wa marhaban bikum...

Dates To Remember!

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, April 22, 2011

Rentetan Tangan yg Tercedera: Jangan Main2 dgn Terseliuh!


Salam..

Few days ni, me agak sensitif sket.. Mungkin dek tangan yang sakit dan terpaksa menerima rawatan fisioterapi plus kawan2 yg duk gelak2 wat lawak atas kesakitan ni, sape yg xjadi sensitif..org lain tgh sakit, boleh dibantainya gelak2..siap wat lawak bodo..ganti tgn ngn tgn robocop lah..transformer lah..tulis pakai mulut lah..kalo nak bergurau pun, agak2 la..jaga la perasaan org yg tgh sakit.. hangin betulla org camni.. bukannya nak tlg doakan agar tgn ni cpt sembuh, tp duk p bantainya yg bukan2..hurm..

Kalo ikut rentetan tu, mmg tangan sy xde rest langsung kot..nak2 sukan yg sy terlibat tu kebanyakkan yg memang major guna tangan cam boling, badminton dan memanah..nak2 masa taekwondo maybe ada yg terkena sepakan or nak block sepakan org..lagipun ms first kena tu, ingatkan sy cuma terseliuh cam biasa (biasala kan kalo main2 tu terseliuh..) cuma yg xexpectednye, sampai melibatkan kecederaan tendon..sy start perasan yg tgn sy xberapa ok bila saya pegang ssuatu barang, then barang tu terlucut jatuh..contohnya ari tu, sy angkat sekor kucing..berat 5kg je pon..masa tgh pegang, dia terlucut jatuh seolah2 tgn kanan dah xkuat genggaman..

since then, sy perhatikan tgn slalu sakit..especially kalo kita press ibu jari tu..kompem terasa sakit..kalo nak gerak2 pun agak berpada2 sbb takut sakit..most kpd fobia da sket..isk..

tengok balik galeri gambar..ade la beberapa keping gmbr yg menunjukkan tgn sy berbalut sblm ni..smpai la skrg da tpaksa pakat wrist guard.. dulu, ingatkan seliuh biasa je..rupa2nya tendon tgn sy yg tercedera..Isk!! Sadis..Sadis.. So kawan2, jangan main2 dgn terseliuh ye..Mungkin nampak remeh, tapi kita xtau sebenarnya yg berlaku kat dlm tu..ntah2 luka ke..terkoyak ke..tulang crack ke..nauzubillah..


GAMBAR 1: 



Actually, ni gambar masa game kat johor..sakit tu sebenarnya sebelum game ni lagi..tp hold dulu..bajet seliuh biasa..tp masa tgh duk blawan tu, kaki (yg sememangnya masa tu tgh injured sakit) tetibe sakit dan masa tu jgk tangan yg ni rasa berdenyut2..terpaksa la stop game tu ms round ke2 padahal masa tu mata mendahului (taekwondo sparring biasanya ada 3 round)..coach hentikan game and me terus g dptkan rawatan kat meja medic..masa tu letak ais coz nampak tangan mcm bengkak..lepas tu balut..n since then, tgn memang sakit giler2 tp cam sy ckp td la, bajet tu seliuh biasa..huk3..



GAMBAR 2:




Sebelum ni, kalo sakit, xde la sampai ase nak balut2 tangan unless kalo rasa berdenyut2 tu ketara sgt..tp stat akhir bln 3 kot rasa sakit tu agak ketara dan xleh nk put pressure sgt kat tgn tu..ms tu bgtau parents pun, mostly org igt seliuh je..and also maybe soft tissue yg injured..so bertahan la dgn kesakitan tu dgn sentiasa balut tgn + tampal salonpas setiap masa..masa ni balut sndiri tau..hehe3..masa ni nk drive pun da xbrp okay especially time nk pegang stereng + pakai seatbelt..sbb masa nk wat benda tu kan pgelangan tgn akan bergerak, so tu yg menyebabkan rasa sakit..sob3..



GAMBAR 3:



Until a week ago, my mom perasan something xkena ngan tangan ni..bila sy nak gerak + bngkok2 kat pergelangan tgn tu, tgn sy jadi shaking seolah2 menahan kesakitan yg amat sangat.. and yes, it's totally hurt, okay.. tp tu lah, da set mind yg tu terseliuh, walau sakit camne pun, sanggup tahan je..padahal sakit tu xyah nk ckp la..lepas tu gi jumpa doktor tulang and he diagnosed me kena de quervain..kira mcm wrist pain la..so take time jgk nk baik ni..kalo nak tau sal de quervain ni, leh klik sini..Dugaan Musim Study Week: Kena wat Fisioterapi Tangan..Sob3.. lepas tu doc tulang refer me t0 physiotherapy utk wat rawatan tgn..huk3..msh dlm pemantauan doc tulang tu actually.. :(




GAMBAR 4:



Ni salah satu rawatan kat fisioterapi..tgn kena celup dlm lilin..panas weh lilin tu..smpaikan bleh tgk perbezaan kaler kulit tgn..me yg da sedia koko ni bertambah2 koko la nampak gayanye..hehe.. so far sy terima treatment fisio selang sehari skali..tp disebabkan next week da start exam, so tpaksa hentikan dulu treatment ni..tp kalo leh sy kene dtg jgk time gap paper yg agak jauh utk rwtn tgn ni..huk3.. treatment kedua ari tu tgn sy dibalut dlm tuala panas..tlupa lak nak amik gmbr..hoho..


GAMBAR 5:



Sepanjang menerima rawatan, sy kena pakai benda ni..sebabnya xmo bagi tgn sy gerak byk2..kalo pakai mende ni, tahan sket rasa sakit tu..sbb tangan jadi kaku dan straight kan..tp msh lagi terasa sakitnya cuma kurang la sket dr biasa... skrg ni terasa sedikit cuak la..tgh pk, camne la nak jawab exam nanti..da la paper law tu perlukan sy jawab soklan dgn pjg lebar..non stop writing lak tu..haish..tpaksa sy gilir2 tgn nampaknya ni..isk..tu pun kalo sempat..mslh skrg ni kalo guna byk2 sgt tgn ni, bdenyut2 sakitnya tu..huaaaa...camno ni.. :'( -ms kat dewan exam nanti sy nk bawak salonpas, minyak panas, dan jugak bandage dan plaster..muehehe..tpaksa bukak klinik kecik kat tepi meja tu kot2 ada emergency case ke..ngeh3..


Tu antara gambar2 tgn yg sedang sakit..hihi..dugaan utk sy exam kali ni..seriously..nak study pun terasa mood sgt down..kdg2 tu kalo tlampau sakit, sy terus tido..bila tido, kita xrasa sakit tu..tp bila bangun, rasa balik berdenyut2 tu..

dan ada yg lagi sedih, sy tpaksa lupakan seketika game2 yg sy suka..huaa...sedih..sedih..apapun, kena terima qada' dan qadar ni dgn redha..mungkin ada hikmah di sebalik semua ni..kan..mana tau tetibe chup2 masuk meminang awal ke sbb risau ngn keadaan sy yg cmni..hahahaha..berangan betulla semek ni.. :p

To all;
Please pray for me ya..and wish me best of luck in my exam.. huuuu~

Mekasih manyak2 ye.. ^_^




3 comments:

deeya_shouranlee said...

betol... kene hati2x la lepas nie... kaki sy pown terseliuh jugak.. delay urut sebab ingat biasa.. sampai sekarang ada prob nak duduk antara 2 sujud... sedey dah cacat sikit... uuwwaa... nasib baik still boleh lari2x and jog.. syukur alhamdulillah tak mengganggu nak berjalan kan... moral of d story.. sayangilah anggota badan anda.. semoga cepat sembuh ea miss lollipop (,")

~L.o.L.i.P.o.P~ said...

miss deeya:

betul2..sayangi anggota badan..dan bersyukur apa yg ada...mekasih krn mdoakan..mg kaki miss deeya cpt sembuh jgk..tp jgn biar lama2 kalo da sakit sgt..nti urat masuk angin (org tua2 yg kata..kalo tseliuh lama2 sgt, urat tu da masuk angin..nti makin susah nk urut sbb sakit..hehe) ;)

deeya_shouranlee said...

sebab dah masok angin and tak urut la jadik cacat tu.. dah lama dah terseliuhnya... bulan 3 ari tu... uuuwwwaaa....


Related Posts with Thumbnails