Salam..
Hihi..Malam ni, ngah duk godek2 tepung2 yg ade, terlintas la nak wat roti..kebetulan, ade plak kismis yg xabis..daripada, membazir, baik letak lam roti..maka, malam ni, bermula la episod duk adun doh roti..penat jugak tangan ni sebab xguna breadmaker pun..wuuuuuuuu....ada sape2 nak bagi saya adiah breadmaker x? hihi..
Resepi roti kismis ni, saya amik dari blog mat gebu..dia memang terror ah masak2 ni..tapi macam biasa la..sy xsuka guna 100% resepi org (cesssss...bajet da teror ar tu..muahahaha...)..maka, semestinya sy pun tukar la sket2 resepi yg asal..hehe..apapun, mekasih mat gebu atas roti yg sungguh lembut tu..yummmyyyyy!!
Ni la roti saye..hehe..xsapu majerin pun lepas angkat tu..saje..nak kurangkan penggunaan majerin..hihi..amacam, ok x roti ni? :D *yippiiii*
Roti yg da mengembang..hehehehe... |
Abaikan ketidak licinan kulit roti tu ye..malas nak bulat2kan..hueh3.. |
BAHAN-BAHANNYA: :-)
300 g tepung roti (high protein flour) -- saye guna tepung yg ade je (superfine+gandum)
1 camca besar susu tepung -- saye xletak pun..tapi sy ganti dgn susu low fat cair.. :)
1 1/2 camca teh bread improver
1/4 camca teh garam halus
50 g gula halus
8 g instant yeast -- saye letak yg 1 paket yis kijang yg 11 g tu..hehe..
50 g mentega -- saye guna minyak jagung..
50 g kismis -- nak letak lebih pun xpe..tp kalo byk sgt, xbest gak..
1 biji telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
120 ml air -- saya letak sket je air..cuma saya gantikan dgn susu low fat..
Sedikit mentega untuk disapu atas roti -- saya xletak pon..hoho
1/2 camca teh bread softener -- resepi asal xletak pun..tapi saye letak je.. sbb ade lebih..hihi..
*utk kasi roti ni manis sket, leh tambah 1/2 - 1 camca besar susu pekat manis.. -- resepi asal xletak pun..huhu..
CARA MEMBUATNYA: :-)
* KAEDAH ULI DGN TANGAN *
1) Satukan semua bahan tersebut kecuali minyak jagung / mentega..
2) Gaul bahan tersebut sehingga menjadi doh..kemudian, baru masukkan minyak..biar doh menjadi kenyal dan xmelekat pada jari2..
3) bulat2kan dan masukkan dalam bekas loyang yg telah dilumur dengan mentega/minyak..tutup dengan plastik atau kain atau kertas..biar doh tersebut naik 2x ganda..
4) bakar dalam ketuhar dengan suhu 190C selama 15 - 20 minit..
5) angkat dan sapu mentega kat atas roti tu.. (kalo sapu byk sgt, nanti masin lak..hihi)
Tadaa...siap pun roti ni.. Sharing is caring,right.. hoho..
Selamat mencuba... ^__^
p/s: saye hepi..roti da naik..xyah beli roti lagi..hahaha..
3 comments:
bak sini cikit nak try rasa sedap ke tak hehehe
- bagus bagus...sgt rajin...leh buat menantu...hehehe...ooppsss terlebih suda...jgn mare ye...
@ mama zharfan:
hihihihi..nak rasa ea..buleh je..tp bila? hak3..
@ al:
hehe..nak jadikan menantu? boley2..oppsss...terlebey jugak la..hahahaha... :D
Post a Comment