Salam..
Hehe..atas permintaan ramai, semalam sy wat biskut dahlia utk kali yg kedua...
tadaa...
di sebabkan dalam hati ada taman, makan biskut dahlia kita kaler ala2 merah gitu.. haha.. bkn ala2 merah..memang merah pun..
saksikanlahhh...
ni la biskut dahlia dalam hati ada taman kiter..nampak sedap x? hehe
ni plak yg versi original..hehe..
to spupu tsayang, zharfan shah..
k.wani da wat da biskut dahlia ni utk zharfan.. nti kwani kasi kat zharfan sket..nk bg banyak2 xleh la..sbb nanti kwani nak kasi kat org lain jugak.. heheehehehe...
misi ari ni,
nak wat sekut cornflakes madu dan jugak biskut suji.. chaiyok2!! gambatei!!
p/s:
saya sertakan skali lagi resepi biskut dahlia dalam hati ada taman ni..hehe.. siyes cakap, best! sy amik resepi ni dr Cik Mat Gebu..creadit to him! hihi..
BISKUT DAHLIA:
BAHAN-BAHANNYA :
300
g mentega
160
g gula aising (saya guna 150g..hehe..)
2
kuning telur
1
camca teh esen vanilla
240
g tepung gandum*
100
g tepung jagung*
160
g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri
merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
-
Putar mentega dan gula aising hingga bersatu (jangan sampai kembang), masukkan
kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga sebati.
-
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan
akan menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.
-
Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia.
Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil
ceri.
-
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 25 minit.
Bergantung pada ketebalan biskut. Bakar hingga kuning keemasan.
-
Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas
jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara
selamat mencuba!!
4 comments:
zharfan ckp macih heheh :) :)
hihi.. sama2.. ;)
nak ckit boleh...nampak mcm sedap. Selamat hari raya
hehe..sedap2..
slamat hari raya jugak.. :)
Post a Comment