Amanat Penulis:

Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ adalah hak cipta terpelihara.. Sebarang copy paste tanpa keizinan penulis adalah dilarang sama sekali dan termaktub dalam Akta Hak Cipta Terpelihara.. Semua kandungan dalam blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ini adalah luahan hati serta omongan penulis sahaja..Kalau bosan, jangan baca.. Apapun, terima kasih kerana sudi menjengah ke blog ~DuNia CinTa LoLiPoP~ ni.. Syukran jazilan wa marhaban bikum...

Dates To Remember!

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, February 14, 2009

Popia Goreng ~seCreTo~

Petang td, kuar ronda2 kat bandar..pastu singgah kat masjid kristal sat..on da way nak balik umah tu, tetibe teringin nak makan popia goreng..Kulit popia dh beli dah ari tu..cuma xsmpat je nak wat..xkira..ari ni nak wat gak..jadi singgah ah sat beli bahan2 dia kat kedai..

kiranya first time la wat popia goreng neh..biasanya time dkt nak raya wat popia sambal daging/ikan yg kecik2 tu ja..kali ni nak wat popia goreng yg besar2 tu..mau yg besar2 aja (lagu pianka..hahaha..)

sape yg berminat nak wat, sile lah..tp kalo xsdp, jangan salahkan sy ye..haha..



Bahan-bahannya:



1) Beberapa ulas bawang putih..kena cincang tau..xpun kalo malas2, tekan ngn pisau je..kasi anco kasor2..huhu...
2) Sedikit daging yang dicincang halus..

3) Carrot..Hiris panjang2 tau...

4) Taugeh..
5) Timun batang..Jugak dihiris panjang2..(ape beza hiris ngn potong eh??huhu..xkesah la..asalkan kena wat pjg2 tau..baru cumel..)

6) Kulit popia..
7) Garam
8) Gula
9) Putih telur - utk dijadikan sebagai gam kat kulit popia tu..kalo xmo guna putih telur, guna tepung gandum+ sedikit air pun xpa gak..
10) minyak utk menggoreng..haha..





Cara memasak:



1) Panaskan sedikit minyak dalam kuali utk menumis bawang putih..sikit je tau minyak tu..
2) Bila minyak dah panas, tumis bawang putih.. Bila dah nampak kekuningan sket, masukkan daging yg dah dicincang halus tu..
3) Goreng daging tu sampai betul2 masak..
4) Masukkan carrot yg dah dipotong panjang2..Goreng sampai nampak cam masak gitu..
5) masukkan taugeh..Goreng seminit dua ja..jangan lama2 sgt..nanti taugeh dh jadi lembik, xsedap lak..
6) sebelum tutup api tu kan, jangan lupa masukkan garam dan gula secukup rasa..jangan banyak sangat garam..nanti masin lak..bahaya utk kesihatan..hehe..
7) angkat masakan ni dan letakkan dalam mangkuk..sejukkan sebentar..
8) bila dah sejuk, masukkan timun yg dah dipotong panjang2 tu..lepas tu kacau biar sbati..kalo nak masukkan timun tu masa nak gulung popia tu pun xpa gak..tp sy malas nak wat cmtu..leceh aa..jadi, sy sumbat skali gus..haha..
9) siap sedia utk menggulung popia..jadikan putih telur sbg gam di hujung kulit popia tu ya..
10) goreng popia smpai kekuning-kuningan..



tadaaa...siappppp....



Selepas berhempas pulas duk menggulung popia neh..akhirnya siap jugak..kalo nak tau sedap ke x, nnti try wat sendiri lah ye..hahaha...mana tau, nnti leh buatkan utk bakal mak mentua ke...ye x? kwang3...



Ni la popia goreng saya...nyum3..


Ni je sume..dalam 20-25biji kot..







Amacam...Nampak sedap x???Licin pinggan tu ooooooooooo......


SELAMAT MENCUBAAAA.................. ^_~

4 comments:

iFFa said...

waa nampak cm bez je.. Bleh berguru ngan wanie la nampak gayanya.. hehee

~seCreTo~ said...

hahaha..buleh2..mmg best.. (ayarkk...terpuji diri sendiri la plak..hahahaha..)

|zz4|| said...

pos sini sket,
rindu ganu

bukan rindu wani eyh
ahahahaha
:P

~seCreTo~ said...

pssttt...

izzah....
malu nak ngaku yg rindu kat wani erkk...hahhaha.. :p

nnti next time, kalo ade wat mskn simple2 camtu lagi, wani post la...tp pos dlm blog je lah..bukan kat nung di sana...hahahhaahhahhaa... :p


Related Posts with Thumbnails